Costa del Sol
”Naturen är så vacker som Andalusien i maj”, skrev Columbus till kung Ferdinand och drottning Isabella när han fann det nya landet i 1492. Allt han skrev hem till det spanska kungaparet jämfördes med Andalusien. Och nu är vi här, även om de flesta säkert känner södra delen av Spanien som Costa del Sol.
Mallorca har med sitt klara vatten, sina många ankarvikar och rika djurliv fått en stor plats i våra hjärtan. Det var bra att vi kunde vänja oss av med ett par stopp vid Ibiza och Formentera innan vår långa seglats hit.
Det är ingen vind, och vi kan inte gå de 300 sjömil för motor, så efter några timmar hissar vi segel. Vi har tillräckligt med tid. Om seglatsen tar tre eller fyra dagar betyder ingenting. Det ger en bubblande känsla av frihet i magen, att ha så mycket tid framför sig. Normalt räknar vi med att segla i 5 knop, men nu glider vi ut på det blåaste hav man kan tänka sig i bara tre knop. Med vinden i ryggen ser vi Ibizas höga berg försvinna i havet bakom oss. Jag går ner för att sova middag, så jag kan hålla mig vaken på nattvakten, men snart blir jag väckt av stor aktivitet på däck. Det är lika mycket aktivitet i vattnet.
Sällskap i havet
”Delfin!” hojtar Mathilda flera gånger och jag hoppar ur kojen. I kalsonger, med solen värmandes på ryggen, ser jag några delfiner simma runt Anna Lisa. Bredvid oss. Nedanför oss. Framför oss. Det är som om de skrattar. ”Kan ni verkligen inte segla snabbare?”
Nästa gång jag ligger i kojen och hör ropet om delfin, är det en delfinmor med en unge som kappseglar med oss. De är lika nyfikna på vilka vi är som vi är på dem. Det är som något ur den barnbok om Anja och Pelle jag jobbar på för tiden. Förutom att det i boken är fiktion och detta är verklighet. Det påminner mig om att vi nu lever drömmen. När jag tittar på Troels och Mathilda, som båda lyser i kapp med solen över mötet med våra nya vänner, lyser jag också av glädje.
Senare kommer havssköldpaddor, som med långsamma slag med sina stora fenor, simmar på ytan. Så ar det flygfisk. I stim flyger de ut från en våg för att sväva bort till den nästa. Senare kommer stora fiskar som jagar strax under Anna Lisa. Även om vinden nu har ökat, och vi seglar 6-7 knop, är de fortfarande överlägsna. Som torpeder på en meter i längd kommer de blixtsnabbt bakifrån, passerar oss och försvinner ner i det djupa blå igen. Är det dorados? Eller tonfisk? Jagar de något som Anna Lisas mörka undervattenskropp sätter igång? Vi står alla på akterdäck och ser fascinerade på de snabba fiskarna.
Kung Neptunus attackerar
En vinflaska rullar runt i kölsvinet. Duns duns. När vi seglar med vinden bakifrån är det utan krägning. Å andra sidan rullar vi hela tiden från sida till sida. Även om vi har kojskydd, uppspänt tyg som hållar oss fast i kojerna, är det svårt att hitta en bekväm ställning att sova i. Duns duns, fortsätter vinflaskan. Genuan fladdrar en stund, och sedan fylls den med luft. Spinnakerbommen som håller genuan utspänd, ger sig i fästet på masten. Klick. Klick. Vattnet porlar förbi skrovsidan några centimeter från mitt huvud. Sen är det tyst en minut. Kroppen slappnar av och jag somnar nästan. Då ger en våg Anna Lisa ett ordentligt slag. Vattnet porlar igen förbi skrovet och vinflaskan rullar igen. Duns duns. Jag orkar inte att gå upp för att flytta på den. Jag sträcker armen till den andra sidan av kojskyddet där Troels sover. I sömnen kommer hans ena ben tillbaka till mig.
Kung Neptunus har testat Troels. Flera gånger högg han till med sin treudd, och det fick Troels att kräkas många gånger. Han ropade av frustration ut över havet, och Margareta och jag fick ont i magen av att se honom så. Men just nu har Troels vunnit över Neptunus. Han har både ätit och somnat.
Det fick havets konung att välja sitt nästa offer. Jag. Även om jag inte kräks så många gånger som Troels, är jag fortfarande utmattad, och innan jag vet om det, har jag sovit bort andra dagen av vår fina seglats. Den dagen tar Margareta det stora lasset med utkik och matlagning. Men det hjälper att sova. När natten kommer är jag frisk och kan ta en sju-timmars vakt. Kung Neptunus har slutat attackera mig, och plötsligt är vi i Andalusien.
Semestern slutar på Costa del Sol
Den konstgjorda hamnen Almerimar, och husen som har kommit till omkring den, fanns inte när Columbus seglade ut strax väster om där vi är nu. Det är förmodligen inte här, vi kommer att leta efter Andalusiens skönhet, men hamnen har ändå sin egen charm. Hamnavgiften är som i Sverige, så några dagar här har vi råd med. Vi frossar i sötvatten – både till Anna Lisa och till oss själva. I morse var Mathilda i land. En lapp med orden ”jag springer en runda” låg kvar på bordet. Margareta har sett mer av staden än vi andra, och Troels tar ibland en liten promenad på hamnen. Vi är inte beroende av jollen.
Vi saknar vårt liv för ankar, men det har också sina fördelar att ligga i hamn.
Båda barnens skola hemma och båtskolan börjar i morgon. Detta innebär att skolans lärare Margareta var tvungen att använda dagen i dag för att förbereda sig. Ikväll ska barnen i säng tidigt, för kl. 9 börjar skolan, och man måste vara där i tid.
karin
2016-08-18 @ 09:52
Er det ikke i Andalusien vi skulle lære at spille spansk guitar? Hvordan går det med det?
karin
2016-08-18 @ 09:56
Wow☺en ny bog!flot!
Margareta Veber
2016-08-18 @ 15:06
Tack, Karin!!!
Kalle Esbo
2016-08-18 @ 23:10
Hej! Jag läser med stor behållning er blogg! Vi har själva femton månader ledigt och planerar att segla ner till Medelhavet nästa år. Vi tar utsidan dock, båten sticker 1,99. Får jag besvära er med några frågor?
Jag ser att ni har en hård dinge och ingen uppblåsbar. Är ni nöjda med den?
En annan sak jag funderar över är vindarna på Medelhavet. Är det värt besväret att ha med ett lättvindssegel, även om man måste ha det på däck? Vi har en gennaker och en code 0, men tvekar att ta med dem eftersom de tar sådan plats. Jag har å andra sidan hört att det ofta är lätta vindar och att man ha god nytta av dem då för att slippa köra motor.
Har ni lust och tid att lämna några tips är jag tacksam!
Vänligen,
Kalle
Margareta Veber
2016-08-19 @ 10:46
Hej Kalle, det är alltid så roligt när någon skriver att de följer bloggen. Och vad härligt att ni skall iväg, det blir ett äventyr.
Vi valde en hård jolle från början för att vi inte hade plats på vår gamla Anna Lisa att stuva undan en gummibåt. Vi hade inte heller plats till någon motor så vi skulle ro. Att ro en gummibåt lastad med familj, barnvagn, sopor, inköp mm var inte aktuellt. Nu i efterhand kan vi bara konstatera att vi utifrån många aspekter är superglada för vår hårda jolle. Tex när vi ror in och förtöjer vid klippor eller en brygga med vassa kanter så är vi inte så rädda för att jollen skall gå helt sönder. Vi har även ett jolleankare som vi nästan alltid lägger ut för att hålla jollen på avstånd från stenar, klippor eller bryggor. Vi har en motor med nu men ror fortfarande mest.
Med hänsyn till segel så har vi inte så många val här. Vi har genua, fock och stormfock. Det sägs ju här att antingen är det vindstilla, eller blåser det mycket. Det där ”lagom” inträffar inte så många dagar. Jag saknar mer variationen av segel där hemma, än här, men det är väldigt personligt och svårt att råda andra om.
Vi är däremot mycket glad för vår stormfock som har gjort att vi fått förhållandevis behagliga seglingar, även när det blåser mycket. För oss är det viktigt med behagliga, trygga seglingar.
Hör gärna av er igen om ni har fler funderingar,
Margareta Veber
På FB
S/Y Anna Lisa